Actueel

BRUEGEL BRUSSEL

De serie Stay at Home Museum, is een initiatief van Visit Flanders in samenwerking met een aantal musea. Vlaanderen deelt graag de rijke cultuur met liefhebbers van de Vlaamse Meesters.

Nu de musea in ons land en vele landen om ons weer gesloten zijn besteed ik in deze rubriek vandaag aandacht aan Pieter Bruegel de Oude. De meesterwerken van deze renaissancemeester spreken nog steeds tot de verbeelding. Hij was een scherpzinnig observator van zijn tijd; de rijke, fascinerende en woelige zestiende eeuw.

Bruegels carrière was kort – hij stierf rond zijn 40ste levensjaar – en vandaag kennen we slechts een veertigtal schilderwerken van zijn hand. Dit maakt ze uiterst zeldzaam en waardevol. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. De directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB), Michel Draguet, bespreekt in onderstaande video een aantal topwerken uit deze collectie met speciale aandacht voor: "De val van de opstandige engelen".

Bron: www.visitflanders.com  www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/bruegel-the-originals  en www.historiek.net/pieter-bruegel-de-oude-kunstschilder/70802/  CAMINO DE SANTIAGO

Je wilde altijd nog eens naar Santiago de Compostela lopen dan is het misschien het overwegen waard om dit volgen jaar te doen. Want 2021 zal een speciaal jaar zijn voor de Camino de Santiago, want dan viert men "Año Jacobeo 2021" (het jaar van Jacobus); een Heilig Jaar voor deze pelgrimsroute.

Emerald Incentives Actueel

Waarom een Heilig Jaar?

Het Heilig Jaar van Santiago de Compostela wordt al sinds de middeleeuwen gevierd; altijd wanneer de naamdag van de Apostel Jacobus (Santiago), de 25ste juli, op een zondag valt.

Het Heilig Jaar vindt plaats in een cyclus van iedere 5, 6 en 11 jaar. De laatste drie vieringen van het Heilig Jaar waren in 1999, 2004 en 2010. De religieuze festiviteiten beginnen altijd op de avond van 31ste december voor-gaand aan het Heilig Jaar en eindigen precies een jaar later. Dan zal de aartsbisschop, net zoals altijd gebruikelijk bij een Heilig Jaar, de Puerta Santa (Heilige Deur) van de kathedraal van Santiago de Compostela openen.

Na 2021 is het weer even wachten want de volgende Heilige Jaren zullen in 2027 en 2032 zijn.

Al eeuwenlang gaan talloze pelgrims naar Santiago de Compostela, om er te bidden bij het graf van St.-Jakob, een van de apostelen van Jezus. Daarbij rijzen meteen enkele vragen: hoe kwam St.-Jakob's lichaam in Galicië terecht?

Hoe is Heilige Jacobus de nationale heilige van Spanje geworden? Waarom kwamen pelgrims vanuit de hélé christelijke wereld zijn stoffelijk overschot vereren? Waar vinden die bedevaarten hun oorsprong? Het ontstaan van de cultus voor de H. Jacobus in Santiago de Compostela blijft nog steeds in nevelen gehuld en is gebaseerd op een aantal middeleeuwse legenden. Het is voor wetenschappers moeilijk om objectief het onderscheid te maken tussen datgene wat waar en historisch gegrond is en datgene wat berust op mooie maar helaas verzonnen verhalen.

De meeste hedendaagse geschiedschrijvers zijn het erover eens dat men in de 9de eeuw in Compostela een marmeren graf van een rijke Romein ontdekte, dat men voor de tombe van Jacobus hield! Het lichaam van de apostel werd op de Olijfberg bij Jeruzalem begraven en is nooit naar Galicië in Noord-West Spanje vergebracht. Toch gingen de Jacobus-legenden tijdens de Middeleeuwen een taai leven leiden. Maar zelfs al zijn de relieken, die onder de kathedraal van Compostela zijn gevonden, niet echt van de apostel Jacobus. Dan nog blijven de wijze woorden gelden van de middeleeuwse Franse benedictijnerabt en theoloog Guibert de Nogent (1055-1124) dat het bij een bedevaart niet zozeer gaat om de "echtheid" van de relieken, maar om de juiste beweegredenen van de devotie. De bedevaarders in zijn tijd konden het graf en het gebeente van Jacobus en van zijn 2 leerlingen niet echt zien. En toch kwamen ze, louter vanuit het geloof DAT hij er lag, en niemand anders. Een pelgrimage naar Compostela was en is heilzaam als de INTENTIE (een zeer katholiek begrip!) maar zuiver is.

Gedurende 2021 staan er diverse activiteiten gepland, zoals concerten, tentoonstellingen, congressen en lezingen. En niet alleen activiteiten ter plaatse (en wellicht ook in andere Europese landen) maar ook zeker interactief want men wil van Xacobeo 2021 iets nieuws en inspirerend maken; een echt, interactief en creatief ontmoetingspunt.

Bron: de zusters van O.L.V. Ten-Bunderen en Spain infoWENEN EN DE WIENER SÄNGERKNABEN

Ik had voor diverse klanten in de maanden maart en mei van dit jaar reizen samengesteld naar Wenen. Een speciaal jaar voor Wenen want dit jaar wordt zowel in Bonn, waar Beethoven werd geboren alsook in Wenen, waar hij is overleden aandacht geschonken aan zijn 250ste verjaardag. Maar helaas werden deze reizen geannuleerd als gevolg van het coronavirus. Heel erg jammer want ik had leuke programma's weten samen te stellen, met onder andere een concert van de Wiener Sängerknaben en galabal waar dit koor ook acte de présence zou geven. Dus in deze blog geen virtuele rondleiding in een museum of stad maar een video waar de Wiener Sängerknaben de Libertango ten gehore brengen. En als je de gezichten van deze jongens met hun gouden stemmen ziet ga je vanzelf glimlachen. De passie en het plezier stralen er van af. Voor geinteresseerde eerst nog een klein stukje geschiedenis over dit wereldberoemde jongenskoor.

Het Weense jongenskoor kent een rijke geschiedenis die formeel teruggaat tot 1498, toen keizer Maximiliaan I zijn hof- en hofmuziek van Innsbruck naar Wenen verhuisde. Hij stond erop dat er zes jongenssopranen onder de muzikanten zouden zijn. Zo legde hij de eerste steen voor de Wiener Hofkapelle en vervolgens voor de Wiener Sängerknaben.Tot het einde van het Habsburgse Rijk in 1918 zongen de Wiener Sängerknaben alleen in opdracht van het hof, maar tegenwoordig treden ze wereldwijd op.

Wolfgang Amadeus Mozart was een van de muzikanten die de Wiener Sängerknaben begeleidde. Franz Schubert was zelf een zanger in het koor en de gebroeders Joseph en Michael Haydn waren plaatsvervangers.

Samen met leden van het Weens Philharmonisch Orkest en het mannenkoor van de Weense Staatsopera houden ze een keizerlijke traditie in ere: geregeld dienst doen in de Weense Hofburgkapel is nog steeds een van de taken van het Weens Jongenskoor.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 100 Wiener Sängerknaben tussen de leeftijd van tien en veertien verdeeld in vier concertkoren. Zodra de jongens de baard in de keel krijgen gaan ze met 'pensioen'. De vier koren geven samen zo'n 300 concerten per jaar. Elk van de koren is negen tot elf weken van een schooljaar op tournee. Jaarlijks reizen de koorjongens naar Noord-Amerika, China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en diverse Europese landen; concertreizen naar Latijns-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland vinden elke drie tot vijf jaar plaats.

Het repertoire reikt van de middeleeuwen tot heden, van klassieke koormuziek tot wereldmuziek tot pop- en filmmuziek. De jongens musiceren met beroemde orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Wiener Sym­phoniker, het London Philharmonic Orchestra en het Pittsburgh Symphony Orchestra en werken mee aan voorstellingen van bijvoorbeeld de Wiener Staatsoper, de Wiener Volksoper en de Salzburger Festspiele.

Sinds 2012 beschikken de Wiener Sängerknaben over een eigen concertzaal MuTh waar de eigen producties van de kinderopera's, zoals Moby Dick en Die Reise des kleinen Prinzen worden opgevoerd.

Artistiek leider en voorzitter van de Wiener Sängerknaben is Professor Gerald Wirth, zelf ook ex-Sängerknabe.

Bron: www.preludium.nlt enwww.wsk.at EGYPTE GESCHENK VAN DE NIJL

Recentelijk las ik weer het boek over het indrukwekkend levensverhaal van Alexander de Grote, een geniaal strateeg die op jonge leeftijd de strijd aanging om de wereld te veroveren. Nadat hij in 332 v.Chr. Egypte had veroverd en aan de kust van de Westelijke Nijldelta de naar hem genoemde stad Alexandrië had gesticht vervolgde hij zijn zegetocht door het Midden Oosten tot in India. Voor wie geinteresseerd is in geschiedenis en het ontstaan van het hellenisme dan is dit boek, geschreven door Merit Roodbeen, een echte aanrader.

Verder grasduinend in de geschiedenis van Egypte kwam ik onderstaande video tegen die ik graag met jullie wil delen. Voor mensen die Egypte ooit bezocht hebben leuk om terug te zien en voor reizigers op zoek naar een zonnige bestemming met een beperkte vliegduur interessant om inspiratie op te doen. Ik heb zelf genoten van de enorme beelden, piramides en tempels, een omgeving waar je je als mens heel nietig voelt.

 BRUSSEL BLOEMENTAPIJT 2020 AFGELAST

Het Bloementapijt vindt al sinds 1971 om de twee jaar plaats in hartje Brussel. Een kortstondig spektakel, dat dit jaar van 13-16 augustus zou plaatsvinden op een van de mooiste pleinen ter wereld, de Grote Markt. Een Bloementapijt van 1680 m2,  waarbij voor elke editie een ander thema wordt gekozen (herdenking van belangrijke gebeurtenissen, een land, een werelddeel, het wapenschild van een stad ...)

Meer dan 100 vrijwillige tuiniers leggen de gigantische bloemenpuzzel, die bestaat uit begonia's, dahlia's, gras en boomschors, in minder dan acht uur tijd.

Maar als gevolg van de coronamaatregelen gaat ook dit spektakel niet door!! Bijzonder jammer omdat ik in samenwerking met Gilde De Graven op 14 augustus een dagtocht Brussel had gepland, om onder andere te kunnen genieten van dit kortstondig meesterwerk.

Wanneer de volgende editie zal zijn wordt binnenkort bekend gemaakt. Zodra ik meer informatie heb zal ik die hier met jullie delen.

Bloementapijt Actueel Emerald Incentives

Het bloementapijt van 2012, op bovenstaande foto te zien, had als thema Afrika! Het was een buitengewoon bloementapijt, in de kleuren en tekeningen van stammen uit Ethiopië, Congo, Nigeria, Botswana en Kameroen, dat ons mee nam op een prachtige en harmonieuze reis.

Alle tapijten danken hun schoonheid en frisheid aan de robuuste knolbegonia. Deze bloemsoort is oorspronkelijk afkomstig uit de Antillen en is bestand tegen alle weersomstandigheden: intense zon, krachtige wind, regen en koude. Het kleurenpalet van de begonia is ontzettend groot: van de helderste kleuren tot de meest delicate pasteltinten, over veelkleurige bloemen en witte die prachtig glanzen in de zon. België is de belangrijkste begoniaproducent ter wereld: elk jaar worden er 35 miljoen bollen gekweekt! 80% van de totale productie – die sinds 1860 bijna uitsluitend in de streek rond Gent plaatsvindt – wordt geëxporteerd, vooral naar Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. WORLD EXPO DUBAI UITGESTELD

Ik las vandaag, 4 mei 2020, in het Financieel Dagblad  dat de Wereldtentoonstelling in Dubai als gevolg van de coronacrisi wordt verschoven naar volgend jaar. Dat heeft organisator Bureau International des Expositions bekendgemaakt. De Wereldtentoonstelling zal nu plaatsvinden van oktober 2021 tot maart 2022.

Voor het verplaatsen van de tentoonstelling is een meerderheid nodig van twee derde van de deelnemende landen. De stemming loopt nog tot eind mei, maar al voldoende landen hebben voor uitstel gestemd. Dubai had al een aantal weken geleden gevraagd om opschorting.

Ook ons eigen land zal vertegenwoordigd zijn, omdat de Golfregio een belangrijk gebied is voor Nederland. Bedrijven uit ons land exporteren voor meer dan €11 miljard naar landen in dat deel van de wereld. In de Golfregio zitten grote investeerders, die ook in Nederland hun geld beleggen en daardoor onze economie helpen. Veel landen in de Golf werken ook op andere terreinen samen met Nederland.De Golfregio is om nog een reden zeer interessant. De landen in dat gebied zijn grootverbruikers van water en energie. Ze importeren het merendeel van het voedsel. De grondstoffen waar zij rijk mee zijn geworden raken langzaamaan op. De manier waarop de Golfregio met water, voedsel en energie omgaat moet veranderen, vinden ze. Geld is daarvoor voldoende. Kennis en kunde vaak niet. Nederlandse bedrijven, wetenschappers en opleidingen beschikken daar wel over. Er liggen dus veel kansen voor Nederland in de Golfregio.

Klimaat als Paviljoen
Het unieke design van het paviljoen laat de bezoeker de verbinding tussen water, energie en voedsel beleven en brengt het krachtig in beeld. Een circulaire klimaatsysteem – te vergelijken met een biotoop - die een intense zintuigelijke ervaring biedt aan zowel de dagjesmens als de zakelijke bezoeker. Een miniwereld waar je in kan stappen, waar water, energie en voedsel onlosmakelijk zijn verbonden en het klimaat op natuurlijke wijze gecontroleerd wordt. In een land met een droog woestijnklimaat creëert Nederland een biotoop waarin we ons eigen water, energie en voedsel produceren, dat niet tot stand kan komen zonder onderlinge verbinding.

Ook met het exterieur en interieur zet Nederland de toon. Het geheel wordt gebouwd met lokaal gehuurde en lokaal voorhanden zijnde van bouwmaterialen, waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Maar ook het interieur bestaat uit gehuurde elementen. Alle materialen worden teruggegeven aan de regio na afloop of krijgen een volgende bestemming. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen zelf tot het minimale wordt beperkt. Klik hier  voor een impressie van het Nederlands Paviljoen.

Bron: Bovenstaande informatie is afkomstig uit het Financieel Dagblad een nieuwsbericht (9 dec 2018) van de website van het Ministerie van Buitenlandese zaken. DE MEESTERWERKEN VAN HET RIJKSMUSEUM

We bevinden ons nog een steeds in een lockdown situatie, maar een lichte versoepeling van de maatregelen dient zich gelukkig wereldwijd aan. Door deze bizarre situatie zie je echter steeds meer nieuwe initiatieven ontstaan zo ook vanuit de culturele sector, want met een knipoog naar de oude Veronica slogan "wij komen naar jouw toe deze zomer", komen heel wat musea met virtuele rondleidingen die je kunt bekijken wanneer het jou het beste uitkomt. Je hoeft er deur niet voor uit. Zo kunnen liefhebbers van Van Eyck genieten van de virtuele rondleiding van het MSK, in de volgende blog. Maar ook onze eigen Rijksmuseum laat zich niet onbetuigd en heeft een werkelijk prachtige virtuele rondleiding 'Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken' op hun website geplaatst. Voor diegene die het Rijksmuseum reeds bezochten is het leuk om nu in alle rust opnieuw te genieten en voor diegene die er nog niet waren inspiratie om na de lockdown een bezoek te brengen aan de gerenoveerde parel van Pierre Cuypers met een fantastische kunstcollectie. Maar voor nu; kijk, luister en geniet van deze rondleiding!! (klik in de foto)

Rijksmuseum Actueel Emerald IncentivesVAN-EYCK JAAR GENT VERLENGD

Ik las vanochtend, 18 april 2020, een artikel in Visit Gent dat veel kunstliefhebbers als muziek in de oren zal klinken. Het Gents stadsbestuur heeft namelijk beslist om het programma van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here", waarmee Gent zijn grootste Vlaamse meester een heel jaar lang hulde brengt, niet verloren te laten gaan als gevolg van het coronavirus en met zes maanden verlengd tot en met 24 juni 2021 met het Sint-Jansfeest als feestelijke afsluiter. Dit geeft mensen de kans om alsnog van de vele fantastische projecten en activiteiten te kunnen genieten.

Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk Het Lamgods schilderde en waar al zes eeuwen lang bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. Ook Het Museum voor Schone Kunsten Gent (afgekort MSK) brengt hulde aan Jan van Eyck, met de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'. Wereldwijd worden er van de kunstenaar slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist meer dan de helft naar Gent, waar ze getoond worden naast werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden.

Maar zoals hierboven al aangegeven zijn door de coronamaatregelen ook de deuren van de toptentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie" jammer genoeg dicht. Het stadsbestuur nam naar eigen zeggen nog geen definitieve beslissing over de heropening of mogelijke verlenging van de tentoonstelling, mede door de onzekerheid over de verdere duur van de maatregelen. Johan De Smet, curator van het MSK, liet recentelijk weten een verlenging van de tentoonstelling zeker niet mogelijk is vanwege de kwetsbaarheid van de tentoongestelde werken.

Vooruit lopend op, brengt het MSK (website mskgent.be) Vlaamse Meester gratis naar onze huiskamer. Door middel van virtuele live rondleiding laat Van Eyck-expert en co-curator Till-Holger Borchert je genieten van de unieke verzameling meesterwerken van Jan Van Eyck.

Naar mijn mening een super initiatief, Chapeau MSK!! Geniet!!DE WERELD IN DE BAN VAN HET CORONAVIRUS III

Ondanks de titel, die ik vandaag voor de laatste keer gebruik, ga ik weer over tot de orde van de dag en laat jullie genieten van mooi beeldmateriaal over culturele activiteiten en bestemmingen dat ik van de toeristenbureau's of vertegenwoordigers van landen binnen en buiten Europa krijg aangeleverd. Er zal ook materiaal bijzitten met een boodschap ten aanzien van de situatie waar wij ons op dit moment in bevinden. Maar primair vind het ik het belangrijk om jullie te inspireren voor de wereld van morgen. Vandaag aandacht voor Griekenland, het eiland Mykonos en de van geschiedenis doordrenkte stad Athene.

Onderstaand een tweetal video's over de stad Athene de eerste is duurt bijna 5 minuten en de korte versie ongeveer 2 minuten.DE WERELD IN DE BAN VAN HET CORONAVIRUS II

De wereld lijkt op dit moment zo onwerkelijk, surrealistisch, alsof alles en iedereen tot stilstand is gekomen. Maar vreemd genoeg gaan andere dingen  gewoon door zoals de natuur, de fuitbomen laten zich van hun mooiste kant zien, ze staan nu vol in bloei, de zon en de maan die iedere dag opkomen en ondergaan, vogels die creatief zijn in het bouwen van de mooiste nestjes voor het nieuwe jonge leven. Het is mooi om dit te mogen en kunnen meemaken. Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat wij met zijn allen voor een grote uitdaging staan, die offers vraagt van eenieder van ons.

Laten wij postitief blijven, de focus verleggen, plannen maken en dromen over morgen, dromen over het moment dat wij weer een nieuw stukje van de wereld kunnen ontdekken. En misschien heet dat stukje wereld dan wel Tenerife. Tenerife Tourism Board heeft de campagne #wellbeback (#wijkomenterug) gelanceerd en brengt ons virtueel voor even weer dichter bij alle mooie plekken van het eiland, zodat er toch genoten kan worden van de unieke landschappen, de stranden, de gastronomische geneugten en de vrijetijdsactiviteiten die zo kenmerkend zijn voor dit eiland. Kijk en geniet  van de beelden en de positieve boodschap in deze video!! Blijf gezond tot later!!DE WERELD IN DE BAN VAN HET CORONAVIRUS I

Alles wat er nu over ons heen komt naar aanleiding van het coronavirus, de angst om ziek te worden, dierbaren te verliezen, de ingeperkte bewegingsvrijheid, de onzekerheid over onze toekomst, de neerwaartse spiraal waarin de economie zich bevindt etc, heeft ook een keerzijde, het zet aan tot nadenken en reflectie. Ik denk dat ik de boodschap in deze video #CantSkipHope van het Turismo de Portugal niet beter had kunnen verwoorden.

It's time to stop.
It's time to take a break, for the good of the world. In the meantime, we can dream for the great days to come. We're in this together.

Turismo de Portugal heeft de boodschap over de toeristische bestemming aangepast van #CantSkipPortugal naar #CantSkipHope. Met dit initiatief wordt de boodschap afgegeven om juist nu stil te staan, opnieuw te focussen en de inspanningen te bundelen zodat we verder kunnen. "Het is tijd om na te denken. Het is tijd om een ​​pauze te nemen, voor het welzijn van de wereld. Voor nu kunnen we dromen van die ongelooflijke dagen die komen gaan. We zitten hier samen in," luidt de boodschap van hoop die is verwerkt in een film dat beelden toont van Portugese landschappen en monumenten. In de film wordt aangegeven dat deze er nog zullen zijn en op ons blijven wachten tot het moment dat we ze zelf weer kunnen aanschouwen.

Het werk is bedacht en uitgevoerd door teams werkend vanuit huis en gebruik makend van afbeeldingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Met een smartphone is de voice-over opgenomen. Luis Araújo, voorzitter van Turismo de Portugal, benadrukt de boodschap van de film: "We willen vooral dat deze film dient ter inspiratie voor een brede reflectie, het bewustzijn te vergroten en alles te verenigen om dit moeilijke moment in de menselijke geschiedenis te overwinnen."WERELDTENTOONSTELLING DUBAI 2020/21

In september 2019 heb ik de steden Ras al Khaimah en Dubai in de Verenigde Emiraten bezocht. In Ras al Khaimah tevens hoofdstad van dit Emiraat, dat ongeveer 100 km ten noorden van Dubai gelegen is, komt het toerisme langzaam tot bloei en wordt er alles aangedaan om het vorstendom te promoten. Dit in tegenstelling tot Dubai, een fascinerende wereldstad en kosmopolisch handelscentrum in de Perzische Golf. Tegenwoordig weten heel veel reizigers Jumereih Beach te vinden of bezoeken Burj Khalifa nog even met 829,3 meter het hoogste gebouw ter wereld, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk met ingang van de opening van de wereldtentoonstelling op 20 oktober dit jaar niet meer het geval zijn. Dan komt het nieuwe record op naam van de Dubai Creek Tower, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Er wordt met man en macht gewerkt om alle gebouwen naast de Dubai Creek Tower op tijd klaar te hebben voor de 35ste Wereldtentoonstelling die op 20 oktober geopend wordt. Ik had niet verwacht dat ik onder de indruk zou raken van de Verenigde Emiraten, hetgeen wel is gebeurd,het leek wel of ik in een sprookje uit duizend en een nacht terecht was gekomen. Een ding weet ik zeker dit was weliswaar de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer dat ik de Verenigde Emiraten heb bezocht. Laat je verassen en inspireren door onderstaande video en de ongekende mogelijkheden van een wereldstad in de woestijn.KORTE TERUGBLIK 2018/2019

Zowel het jaar 2018 alsook 2019 waren bijzonder mooie jaren, zeer zeker ook zakelijk gezien. Ik was zelf in de gelegenheid om veel van de wereld te ontdekken ver van huis Bali, Argentinië, Zuid-India en de Verenigde Emiraten, Ras al-Khaimah en Dubai, maar ook binnen Europa zoals, Reykjavik in IJsland, Mykonos in Griekenland, Oslo, Bergen en Flamm in Noorwegen, Bologna in Italië en last but not least Madrid en Sevilla in Spanje. Daarnaast heb ik een aantal cruises gemaakt met onder andere de Oceania Riviera in het Middelands Zeegebied en met de nieuwste schepen van Aida en de HAL (Holland Amerika Lijn) de Nieuw Statendam en de Aida Nova gevaren en niet te vergeten een riviercruise gemaakt op uitnodiging van Friendschip Cruises met het nieuwste schip van rederij Lüftner, de Amadeus Queen. Zelf reizen is natuurlijk heel leuk om te doen, maar ik maak heel bewuste keuzes in wat ik wil ontdekken, want het is belangrijk om enerzijds landen en stedenkennis te vergaren maar anderzijds ook de verschillen tussen de rederijen, grote en kleinere cruiseschepen, de luchtvaartmaat-schappijen, de service in hotels, bezienswaardigheden en de do's en dont's binnen de diverse culturen zelf te ervaren en te beleven. Maar het allermooiste voor mij blijft toch het adviseren, organiseren en ontzorgen van klanten en zorgen dat zij kunnen genieten van een top vakantie!!. Ik ben pas te vreden als mijn klanten blij en enthousiast terugkeren van hun reis en uiteraard alles naar wens was. Mocht het een keer gebeuren dat toch niet alles vlekkeloos verloopt dan weet ik dat al tijdens de reis en doe ik mijn uiterste best om het op te lossen. want gedurende de reis ver van huis of dichtbij, ben ik altijd bereikbaar voor mijn klanten.

Dat weten mijn vaste klanten inmiddels waar ter wereld ze ook zijn, ze kunnen altijd een beroep op mij doen. Want mijn motto was en blijft ook in 2020:

Jullie gaan op reis, en ik reis op de achtergrond met jullie mee!!

Ik wens iedereen een REISLUSTIG maar vooral een gezond en gelukkig 2020!!KORTE TERUGBLIK 2017

2017 was voor mij een bijzonder jaar, de aansluiting bij de Nederlandse franchise organisatie Personal Touch Travel (PTT), die ruim 10 jaar geleden werd opgericht door de visionair Harry Aarsse. Een organisatie die de aangesloten zelfstandige reisadviseurs in alle opzichten ondersteund. Op het gebied van administratie, marketing, trainingen en cursussen, eigen events etc. 

Dat draagt ertoe bij dat ik meer tijd heb voor wat ik graag doe, de verwachtingen van zakelijke en individuele reizigers elke keer opnieuw, overtreffen. De reizen tot in de puntjes verzorgen, of het nu gaat om stedentrips, winter- of zomervakanties, cruises, of enkel het reserveren van vliegtickets, dat is waar mijn hart ligt, zorgen dat jullie, kunnen genieten, service en kwaliteit krijgen voor je geld. Jullie gaan op reis en ik reis met jullie mee. Want ook tijdens jullie vakantie kunnen jullie een beroep om mij dan en als er onverhoopt toch iets niet helemaal gaat zoals verwacht, ook dan ben ik er voor jullie. Want voor mij is een reis pas ten einde als alles afgehandeld is. Ik kan mij niks mooiers voorstellen, dan wanneer jullie als tevreden klanten mijn ambassadeurs worden. Want mond tot mond reclame is en blijft voor mijn gevoel de beste reclame die er bestaat.

Door aansluiting bij Personal Touch Travel werd het ook een leerzaam jaar, nieuwe systemen onder de knie krijgen, zoals de boekingssites van touroperators, beddenbanken etc. En ik ben trots op de resultaten die ik voor mijn klanten heb weten te bereiken, getuigen de vele mooie beoordelingen en presentjes die ik in het afgelopen jaar mocht ontvangen.

Personal Touch Travel vond het tijd voor een nieuwe look&feel en schakelde daarvoor het gerenommeerde bureau The Story of Brent in. Het resultaat mag er wezen, wij zijn er enorm trots op met z’n allen. Sinds 01 november verleden jaar behoort de blauwe wereldbol met de uitgestoken wijsvinger tot het verleden. Onderstaand de verklaring van de kleurrijke vignetten in ons nieuwe logo.  

Verklaringvignetten PTT

Nieuwjaarskaart2018 EmeraldincentivesBELGIË TUINDAGEN KASTEEL HEX

Op 10, 11 en 12 juni opent kasteel Hex haar tuinen en park voor de echte tuinliefhebbers. Het gehele weekend zijn er tal van demonstraties en wandelingen door Belgische en internationale deskundigen en diverse expositities over de meest uiteenlopende tuinonderwerpen. Zelfs aan de kinderen wordt gedacht, zij leren in een workshop van Bernard Cwiek, insectenhotels maken. Even pauzeren met een kopje koffie en een lekker stukje Belgische vlaai of iets hartigs behoort ook tot de mogelijkheden.

 WARSCHAU

Zaterdag 9 april 2016 heeft POLIN, het museum over Poolse joden in Warschau, in de Spaanse stad San Sebastian de 'European Museum of the Year Award 2016′ gewonnen. Voor de prestigieuze prijs, die al voor de 39e keer werd uitgereikt, waren in totaal 49 musea genomineerd. Bij de titel hoort een wisseltrofee, het beroemde kunstwerk 'The Egg' van beeldhouwer Henry Moore, dat het museum een jaar lang tentoon kan stellen.

Het POLIN is gevestigd in een opvallend nieuw museumgebouw, gelegen in wat ooit de Joodse wijk van Warschau was - het latere Ghetto. De EMYA-jury looft vooral de manier waarop het museum een breed publiek weet aan te spreken. Ook de manier waarop het omgaat met heikele kwesties oogst veel lof. Zo besteedt het museum onder meer aandacht aan de vraag hoe een ogenschijnlijk goed georganiseerde samenleving plots kan omslaan in een breukgebied, met de uitroeiing van een volledige bevolking en cultuur tot gevolg.

Dit museum is zeer aan te bevelen tijdens een stedentrip naar Warschau. Het gebouw is ontworpen door de Finse architect Reiner Mahlamäki, die in de video zijn ontwerp kort toelicht.Nieuwjaarskaart2016 EmeraldIncentives MILAAN

Nutrire il Pianeta, Energia per la Vita "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven" dat is de slogan van de Wereld Expo 2015 die vandaag, 1 mei 2015, in Milaan van start gaat. Vanavond om 21.15 uur zal de 34ste universele wereldtentoonstellingis officieel geopend worden.

Ook ons eigen land heeft op World Expo Milaan 2015 een programma dat, gedurende zes maanden, op twee locaties zal plaatsvinden. Op het expo terrein is het Nederlands paviljoen Dutch Festival te vinden. Een sfeervol Parade/Festival paviljoen waarop veel te zien en te beleven zal zijn. Dutch Court de tweede locatie, de plek voor zakelijk Nederland en hun internationale contacten, bevindt zich in het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia `Leonardo da Vinci` in het centrum van Milaan aan de via San Vittore 21.

Share Grow Live is het thema van Nederland op deze Wereldtentoonstelling. Samen delen, ontwikkelen, groeien, leven. Hoe daar in ons land mee wordt omgegeaan en wat voor ideeèn en oplossingen wij hebben, worden hier met de rest van de wereld gedeeld om met zijn allen nog verder te komen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Geinteresseerd in meer informatie over de Nederlandse bijdrage klik hier

De World Expo Milaan 2015 duurt tot 31 oktober 2015. In 2020 is Dubai het gastland voor 35ste universele wereldtentoonstelling.BRUSSEL

Twee jaar geduld en voorbereidingen voor vier dagen sprookjesachtig kleurenplezier dat is de tijd die nodig is om het Bloementapijt te bedenken en uit te werken. Het thema kiezen, het project uittekenen, inschatten hoeveel begonia's van elke kleur nodig zullen zijn en ze kweken. Er zijn bijna 600.000 begonia's nodig die dicht tegen elkaar geplaatst worden om de motieven te realiseren en het bloementapijt – een unicum in de wereld – reliëf en de nodige schakeringen te geven.

Om de motieven uit te werken, wordt het tapijt op ware grootte uitgetekend op een transparant vel plastic dat geperforeerd wordt en vervolgens op de straatstenen van de Grote Markt wordt bevestigd, die voorzien zijn van een dunne laag zand. Daarna kunnen 120 vrijwilligers aan de slag om de reuzen-tekening in te kleuren, rekening houdend met de schakeringen van de begonia's. De bloemen moeten zeer dicht tegen elkaar geplant worden. Er moet ook een vochtig microklimaat gecreëerd worden om de bloemen gedurende vier dagen fris te houden en ervoor te zorgen dat de kleuren van die typisch Belgische bloemen helder blijven. Al dat werk wordt uitgevoerd op amper 48 uur, zodat het Bloementapijt ingehuldigd kan worden op 14 augustus om 22.00 uur. 

Op 16 juli 1964 ondertekenden België en Turkije de bilaterale overeenkomst die leidde tot de Turkse immigratie in België. Vijftig jaar geleden kwamen de eerste Turkse arbeiders aan in België. Momenteel wonen er in België meer dan 220.000 mensen die geboren zijn met de Turkse nationaliteit, en er vindt nog altijd migratie vanuit Turkije plaats. 2014 biedt de gelegenheid om de herinnering aan de Turkse immigratie in België weer levend te maken, en om – vooral in Brussel – de culturele creatie van Turkse oorsprong te promoten, alsook de deelname aan het Belgische burgerschap te versterken voor deze multiculturele regio. Om dit nog eens te benadrukken koos het selectiecomité de Turkse immigratie in België dit jaar uit als thema uit voor het Bloementapijt. 

Het tapijt of kilims, zoals ze in Turkije worden genoemnd, maken integraal deel uit van de Turkse cultuur. Dit populaire voorwerp wordt door de ene generatie aan de andere doorgegeven, en is nuttig én decoratief tegelijk. Volgens de traditie draagt het tapijt de naam van de stad waarin het werd vervaardigd. Hereke bijvoorbeeld, een stadje in de buurt van İstanboel confectioneerde eeuwenlang prachtige tapijten voor het Ottomaanse paleis die deze tapijten als prestigeobject schonken aan koningen en sultans. 

De motieven van Turkse tapijten zijn heel divers en geometrisch (argyles, rechthoeken, sterren, vierkanten), maar stellen vaak ook bloemen of dieren voor. Ze vertegenwoordigen mythes en overtuigingen: vruchtbaarheid, vreugde, geluk en bescherming tegen het boze oog. Haak, oog en schorpioen bieden bescherming, vogels stellen het leven voor. De motieven van Uşak (Ouchak) zijn gekozen voor het Bloementapijt.

De grensstad Kars is een belangrijke regio voor de tapijthandel. In geen enkel ander gebied wonen zoveel verschillende populaties tezamen. Al eeuwenlang wonen Tataren, Armeniërs, Tsjerkessen, Azerbeidjanen, Koerden en Turkmeniërs er in harmonie. Twintig jaar geleden werd er het beroemde Kars-Kasak-tapijt met zijn donkerbruine en -groene tinten gefabriceerd, dat sterke waardering geniet in Brussel.

Erzurum was ooit een belangrijke halte op de Zijderoute, tussen de Zwarte Zee en Perzië. De kilims die vroeger in deze regio werden geweven, zijn zeldzaam mooi en zeer gegeerd bij verzamelaars. Kenmerkend voor de tapijten van Sivas zijn de buitengewoon kwaliteitsvolle wol en de bijzonder verzorgde knopen. Er worden veel meer kleurrijke geweven dan geknoopte tapijten geproduceerd. Stuk voor stuk al eeuwenlang prachtige kunstwerken.

Een magisch meesterwerk vol kleuren en geuren, dat beter dan wat ook hulde brengt aan de Turkse gemeenschap in Brussel, is van 14 tot en met 17 augustus 2014 te bewonderen, op de Grote Markt of vanaf het balkon van het Stadhuis.!LONDEN

Elk jaar vanaf eind juli tot eind september opent Buckingham Palace in Londen, het werkpaleis van koningin Elisabeth, de paleisdeuren voor het publiek. Dan is het weer mogelijk om, zoals de Britten het noemen, de Staterooms te bezoeken. Deze representatieve stijlkamers in het paleis worden door de Koningin en andere leden van de Koninklijke familie gebruikt voor recepties, ontvangsten en andere officiële gelegenheden.

De stijlkamers zijn ingericht met een prachtige collectie Franse en Engelse meubelen, kroonluchters, schilderijen van onder andere Van Dijck en Canaletto, en sculpturen van Canova. Ook zijn er unieke stukken Sèvres porselein te bewonderen.

Veel gekroonde hoofden, hoogwaardigheidsbekleders en andere groten der aarde mochten de langst regerende vorstin in deze ruimten ontmoeten.

En zeg nu zelf wat is er leuker om net als 007 via de Grand Staircase, naar onder andere The East Gallery en de Bow room te lopen. Ik vond het zelf bijzonder leuk om een kijkje te kunnen nemen in het paleis en ging door dezelfde deur naar binnen als Daniel Craig in 2012, toen hij in zijn rol als Britse geheim agent, Hare Majesteit de Queen vergezelde naar de opening van de Olympische Spelen in Londen. Klik op de foto om de promotie video te bekijken met prachtige beelden van Londen.

Tijdens deze zomeropening is er op Buckingham Palace een speciale tentoonstelling ingericht Royal Childhood met kledingstukken, schoentjes, speelgoed, en presentjes van de opgroeiende prinsen en prinsesjes.

Na het bezoek aan de staterooms kan men op het terras van het paleis onder het genot van thee of koffie vergezeld van een gebakje of sandwich heerlijk genieten van de rust en het uitzicht op de mooie tuin.

Een bezoek aan Buckingham Palace is werkelijk een unieke ervaring.
U wilt voor uw klanten, medewerkers of gezelschap het neusje van de zalm dan regelen wij een Exclusive Evening Tour.AKEN

 

Op 28 januari 814 stierf Karel de Grote in Aken. In de stad, waarop hij tot vandaag de dag sporen heeft achtergelaten. Om zijn 1200ste sterfdag te herdenken worden gedurende het hele jaar tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Vanaf gisteren, 20 juni 2014 staan, in drie speciale tentoonstellingen, "KARL DER GROSSE" Macht Kunst Schatten, die op zorgvuldig uitgekozen locaties binnen de Akense palts worden gehouden, zijn werk en leven centraal.

De eerste locatie is de Krönungssaal in het stadhuis die op het fundament van de voormalige Karolingische koningshal staat. Op deze historische plaats legden eeuwenlang de koningen van het Heilige Roomse Rijk met veel pracht en praal hun eed af. In deze zaal worden meer dan 320 cultuurhistorische objecten geëxposeerd, die antwoord proberen te geven op vragen zoals; Hoe zag Aken er in de Karolingische tijd uit? Waarom groeide de Akense palts uit tot machtscentrum en wat was de culturele drijfveer van het reusachtige Frankische rijk? Hoe slagen heersers erin macht op te bouwen, veilig te stellen en te consolideren – ook nu nog?

De tweede locatie is het Centre Charlemagne waar de kunsthistorische kant wordt belicht. De hier tentoongestelde prachtvolle handschriften, het filigraan ivoorsnijwerk en het sublieme edelsmeedwerk kwamen voort uit de „Karolingische renaissance". Ze maken duidelijk dat de Frankische heerser belangrijke impulsen gaf aan kunst en cultuur maar daarnaast veeleisend was.

De derde locatie is de „Domschatzkammer" waar in ieder geval voor korte tijd 61 verloren kunstschatten zijn teruggekeerd. Ze passen in de omgeving waar de troon van Karel de Grote, de Proserpina Sarcofaag ( het eerste graf van de keizer), de Karlsbüste en het Lothariuskruis van oudsher thuishoren.

De eerste twee tentoonstellingen zijn te bezichtigen tot 21 september 2014 en de verloren kunstschatten tot 18 oktober 2014.

HEILIGDOMSVAART Tot en met 29 juni trekken weer duizenden pelgrims naar de Dom van Aken voor de "Heiligdomsvaart", die sinds 1349 om de zeven jaar plaatsvindt. Hun doel is de verering van vier relikwieën, die sinds de tijd van Karel de Grote als schat in de gouden Mariaschrijn in de Dom worden bewaard en tijdens de heiligdomsvaart voor de duur van tien dagen aan de gelovigen worden getoond. Het motto van deze Heiligdomsvaart is Geloven in Beweging. 

600 JAAR KOORZAAL Van 7 tot 14 september 2014 wordt een feestweek georganiseerd, met onder andere het Europese festival der geestelijke liederen, rondom het 600 jarig jubileum van de koorzaal van de Dom. De met licht doorstroomde koorzaal, met haar unieke akoestiek,  is een technische meesterwerk van de gotische bouwkunst. Meer dan 1.000 m² kunstig gevormde glazen oppervlakken maken deze koorzaal tot een echt „huis uit licht".BRUSSEL

Op een buitengewoon unieke manier de Brussels haute cuisine ontdekken? Dat kan nog tot 29 juni. Er zijn nog een aantal data beschikbaar. Tijdes deze tweede editie van 'Brussels in the Sky' in het Jubelpark bereidt en serveert een van de 7 Brusselse sterrenchefs dagelijks een gastronomische vijfgangen lunch en twee diners, voor telkens 22 personen hoog in de lucht.

Geniet samen met collega's, vrienden of familieleden van een onvergetelijke gastronomische ervaring 'Sky high', met een uniek uitzicht op de stad en haar omgeving.

 

Emerald Incentives
Ronny Personal Touch Travel
Raadhuisstraat 66
6129 CE Urmond
T. +31 (0) 651168148
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 fb  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.